Dansers en restaurants:)
20 maart 2025 - Chengdu, China
Vandaag een dag met twee steden. We startten in Xi’an en eindigden in Chengdu. En in beide steden hebben we van alles kunnen doen, ondanks dat het ook een reisdag was. We werden goed uitgerust wakker, waardoor we vlot buiten waren. Ontbijten doen we tegenwoordig niet meer, vaak eten we pas in de middag iets. Zo ook vandaag. Onze trein zou om 15:00 uur vertrekken, dus we hadden nog best veel tijd in Xi’an. Sinan wilde graag naar een board game winkel dus zijn we daar naar op zoek gegaan. Hij had een vaag adresje, geen wijk geen naam van de winkel, maar we hebben het uiteindelijk gevonden. Terwijl Sinan daar helemaal los kon gaan met gezelligheid met mede-geeks, heb ik mijn nagels laten doen. Dat was echt hoog nodig. Ik wilde ook een pedicure laten doen, maar de dame was zo secuur, en lang, bezig dat ik daar geen tijd meer voor heb gehad. Mijn nagels zijn wel prachtig geworden, wel heel Aziatisch:)) Er zijn nog net geen pareltjes op geplakt:) Na onze eigen dingen hebben we ergens thee gedronken, beetje in de stad geslenterd en daarna richting ons hotel gegaan om onze spullen in te pakken. We hebben echt veel spullen! De treinreis duurde krap 4 uur. We zaten deze keer eerste klas, en dat was wel een groot verschil hoor. Ruimere stoelen, stillere mensen, comfortabeler. De reis van Xi’an naar Chengdu ging veel langs en door bergen. Heel mooi dus. De reis ging heel snel, en voor we het wisten waren we in Chengdu. We voelden direct een andere vibe hier. Veel fijner, meer ontspannen en modern. Xi’an vonden wij qua bevolking mwah. Ze waren niet per se vriendelijk. Ik had ook gelezen dat Xi’an erg conservatief was, en Chengdu juist heel progressief. Dat is ook wel erg merkbaar. Ons hotel is midden in een drukke wijk, ook wel een welgestelde wijk. Veel luxe winkels, restaurants waar rijen voor staan en Porches op straat. Waar zijn wij beland:) Ik had online gezocht op ‘In welke wijk moet je verblijven?’ En deze wijk werd het vaakst aangeraden, vandaar:) We lieten onze spullen achter, kleedden ons even om (We voelden ons underdressed) en gingen op zoek naar eten. Terwijl we aan het zoeken waren, zagen we opeens een restaurant met balkon waarop een meisjes met traditionele kleding aan het dansen was. Ja! Daar wilden we heen. Het bleek de opening van een nieuwe hotspot-plek te zijn. Ze waren erg blij met onze komst, want goede reclame, want buitenlandse klanten. We kregen echt veel aandacht, er werden foto’s genomen en gepraat. Was heel erg grappig. We werden wel heel goed geholpen met de hotpot en vegangerechten. Ik vind hotpot altijd zo een gedoe, maar Sinan is er dol op. Hotpot is een grote pan die in tweeën is gesplitst en waar dan soep voor de gerechten in zit. Wij hadden tomatensoep en heldere soep. Die pan die staat op een vuur, en blijft koken gedurende het etentje. Je bestelt verschillende gerechtjes (groente, tofu, aardappels, maïs etc) die doe je in de soep en laat het gaat worden. Dan haal je het eruit, en kun je het eten. We kregen schorten om, zodat we niet spetterden. Echt een heel goed idee! De medewerkers waren supervriendelijk en behulpzaam. In het restaurant was het druk met groepen vrienden. Het viel ons op dat ze allemaal goed gekleed waren, dus uit welgestelde families komen. Ze keken niet eens om naar de medewerkers, geen dank, niets. Wij waren de enigen die bedankten bij hulp, en dat vond het personeel bijzonder, dat was wel duidelijk. Ook rookt hier iedereen, gewoon binnen! In restaurants, hotels, echt zo gek om te zien! En ook vies, want we worden vergiftigd met die rook, erg irritant. Na afloop kregen we een zakje mondwater met probiotica en een parfumpje tegen de geur. Dit was dus best een relatief luxe restaurant, maar we hebben voor zoveel eten en drinken maar iets van €30 euro betaald. Ons duurste etentje tot nu toe. Moet je nagaan. Na het etentje zijn we met een omweg naar ons hotel gelopen. Er zijn hier heel veel karaokeplekken, als we tijd hebben, willen we dat ook nog gaan doen. Morgen gaan we naar de Panda’s! Kan niet wachten!