Een reisdag richting Yangshuo

10 maart 2025 - Yangshuo, China

Een reisdag vandaag. We verlaten Hong Kong en gaan mainland China in.  In de ochtend werden we rond half 9 wakker om in te pakken en onze weg te vinden richting het treinstation. De treinstations in China zijn net luchthavens. Je moet er ruim op tijd zijn, want je moet door de paspoortcontrole, je bagage wordt gecheckt en je moet inchecken. We gingen daarom ook 3 uur van tevoren erheen, omdat het ook onze eerste keer was.  Op het treinstation verliep alles voorspoedig. We werden wel grondig gecheckt. We moesten onze vingerafdrukken achterlaten, onze precieze vakantieroute (incl. de steden en hotels waar we verblijven) opschrijven en onze terugreis laten zien. In China wordt alles heel grondig gecontroleerd. Overal zijn camera’s, politie en paspoortcontrole. Ik moet zeggen dat ik er minder last van heb dan ik in eerste instantie dacht te hebben.

Onze reis naar Yangshuo was met een overstap in Shenzen. In Shenzen hadden we nog wat tijd om te lunchen, dat was wel fijn want we hadden niet ontbeten. We hebben voor het eerst onze lunch helemaal in het Mandarijn (Chinese taal) besteld. Dat was echt zoooo leuk:)) De medewerkers moesten ook lachen, maar het ging ons echt goed af. Duolingo helpt toch best wel, merken we hier.

Na 3 uur in de trein waren we eindelijk in Yangshuo. Vanaf het station moesten we nog wel ruim een half uur in de bus zitten om naar het centrum te rijden. Vanaf het centrum pakten we de taxi naar ons hotel. De taxi was niet een echte taxi, maar we waren te moe om niet afgezet te worden:) dus gingen we akkoord met deze man. We hebben 35 yuan betaald, wat ook maar iets van 4 euro is. Ter vergelijking; toen we in de avond een Didi (Chinese Uber) pakten, betaalden we 6,6 yuan, wat iets van 0,80 cent is. Maar goed, eenmaal in ons hotel aangekomen, baalden we een beetje. We hebben een schoon hotel, met een prachtig uitzicht op de karstgebergten (deze karstgebergten staan op de UNESCO werelderfgoedlijst) alleen was het hotel steenkoud, en meer knudde dan we hadden verwacht. We twijfelen nu of we hier nog blijven, of dat we een ander hotel pakken, of zelfs doorreizen naar Guilin. We kijken het een nachtje aan, en nemen dan een beslissing.

Het was al avond toen we aankwamen, maar we besloten alsnog het stadscentrum te bezoeken. Dat was echt hilarisch, het is namelijk een grote local toeristen area:)) Wij waren letterlijk de enige buitenlanders. Maar dat maakt verder niet uit. Amusement is wel erg cheesy, maar dat maakt het ook wel weer heel grappig:) We hebben er lekker gegeten, rondgelopen en zijn rond 21:30 uur naar ons hotel gegaan. Wij zitten aan de overkant van de Li Rivier en moeten met een bootje naar de overkant gebracht worden. Dat duurt maar 2 minuutjes.

Morgen hebben we een trekkingdag als het goed is. In Yangshuo is het vooral natuur, dat is ook de reden dat we hier gekomen zijn.